Rețete pe bază de produse din cânepă

-->

REŢETE PE BAZĂ DE PRODUSE DIN CÂNEPĂ


PÂINE CU FĂINĂ DE CÂNEPĂ ŞI SEMINŢE
- 500 g făină integrală de grâu
- 75 g făină de cânepă
- 225 ml apă sau lapte
- 1 linguriţă sare
- 2 linguriţe zahăr brun
- 3-4 linguriţe ulei de măsline
- 100 g seminţe decorticate
Seminţele decorticate se adaugă spre finalul frământării pentru a rămâne întregi în pâine. Făina de cânepă se mai poate folosi şi pentru tăiţei, paste, biscuiţi, în proporţie de maximum 20%. Restul de 80% trebuie să fie făină de grâu sau altele care conţin gluten.

PÂINE CU BANANE ŞI SEMINŢE DE CÂNEPĂ
- 1/2 cană ulei de măsline
- 1/2 cană miere
- 1 ou bătut
- 2 banane zdrobite
- 1 şi 1/2 căni făină de grâu
- 1/2 cană făină de cânepă
- 1 linguriţă praf de copt
- 3/4 căni seminţe decorticate de cânepă
- 1/2 linguriţă sare, 1 linguriţă esenţă de vanilie
Amestecaţi uleiul şi mierea (în mixer sau blender). Bateţi oul şi amestecaţi cu bananele zdrobite. Apoi adăugaţi-le la ulei şi miere şi amestecaţi din nou. Amestecaţi făina, sarea şi praful de copt. Adăugaţi-le seminţele decorticate de cânepă şi vanilia şi amestecaţi bine. Coaceţi în cuptorul foarte încins timp de 1 oră, 1 oră şi un sfert. Pentru a testa dacă sunt gata, trebuie să înţepaţi cu o scobitoare. Dacă aceasta rămâne curată când o scoateţi, s-a copt.

MĂMĂLIGĂ CU FĂINĂ DE CÂNEPĂ
- mălai
- făină de cânepă
Se amestecă mălai, 75% din cantitatea totală, cu făină de cânepă,  25%. Cantitatea de apă folosită în mod normal pentru mămăligă trebuie să fie puţin mai mare, deoarece făina de cânepă absoarbe mai multă apă. Procedura de preparare rămâne neschimbată.
Făina de cânepă se poate folosi şi pentru tăiţei, paste, biscuiţi etc. în proporţie de maximum 20%. Restul de 80% trebuie să fie făină de grâu sau altele care conţin gluten.

LAPTE DIN SEMINŢE DE CÂNEPĂ
- 1/2 cană seminţe decorticate
- 2 căni apă
- arome (vanilie, sirop de arţar sau miere)
Puneţi seminţele la muiat de seara până dimineaţa, într-un vas acoperit, în frigider. Apoi turnaţi seminţele cu apă în blender şi adăugaţi apă până acoperă complet seminţele şi 2 cm peste. Agitaţi până se omogenizează. Apoi adăugaţi mierea, siropul de arţar sau vanilia şi restul de apă. Compoziţia din blender se strecoară printr-un tifon sau sită fină, apăsând cu o lingură pentru a obţine cât mai mult lapte. Partea solidă care rămâne este bogată în substanţe nutritive şi se poate folosi ca „pateu” pe pâine, amestecată cu sare, condimente, verdeţuri şi puţin ulei.

ÎNGHEŢATĂ DE CÂNEPĂ
- 1/2 cană seminţe decorticate
- arome (vanilie, sirop arţar sau miere)
- fructe: banane, piersici, caise sau fructe de pădure
Puneţi seminţele la muiat de seara până dimineaţa, într-un vas acoperit, în frigider. Apoi turnaţi seminţele cu fructele în blender şi agitaţi până se omogenizează. Adăugaţi mierea, siropul de arţar sau vanilia. Porniţi încă o dată blenderul pentru omogenizare. Puneţi compoziţia într-un vas rezistent la congelare, ţineţi în congelator câteva ore şi savuraţi o îngheţată sănătoasă.

CHIFTELUŢE DULCI ŞI CROCANTE DIN SEMINŢE DE CÂNEPĂ
- 2 căni smochine, zdrobite
- 1/4 cană seminţe decorticate de cânepă
- 1/4 cană seminţe de floarea soarelui, nuci sau caju
- 1 cană stafide
- 1/2 cană fulgi de ovăz, înmuiaţi în apă
- 1 lingură miere
- 1/4 cană seminţe decorticate de cânepă pentru decorare la final
Puneţi seminţele de cânepă într-o tigaie de teflon şi rumeniţi puţin. Măcinaţi seminţele de cânepă şi floarea soarelui într-o râşniţă. Amestecaţi seminţele măcinate cu smochinele zdrobite şi fulgii de ovăz şi frământaţi. Apoi adăugaţi mierea. Formaţi mici chifteluţe şi rostogoliţi-le prin seminţele decorticate de cânepă.

BATOANE DIN SEMINŢE DE CÂNEPĂ CU MIERE
- 1 şi 1/2 căni seminţe decorticate de cânepă
- 1/2 cană miere
Prăjiţi uşor seminţele într-o tigaie. Lăsaţi la răcorit, apoi măcinaţi 1 cană în râşniţă sau robot de bucătărie. Puneţi seminţele măcinate într-un castron şi amestecaţi cu mierea. Rezultatul este un fel de aluat. Întindeţi aluatul pe un tocător şi tăiaţi în bucăţi dreptunghiulare. Puneţi într-o farfurie ½ cană de seminţe nemăcinate şi rostogoliţi dreptunghiurile prin ele până sunt acoperite definitiv. Păstraţi în frigider.

DRESSING PENTRU SALATE CU ULEI DE CÂNEPĂ
- 3 linguri ulei de cânepă
- 1 linguriţă oţet balsamic
- 1 linguriţă zeamă de lămâie
- 1 căţel usturoi
- 1 bucată ghimbir proaspăt
- sare de mare, piper, verdeţuri tocate: pătrunjel, mărar etc.
Zdrobiţi usturoiul şi ghimbirul, apoi amestecaţi cu restul ingredientelor. Adăugaţi verdeţurile la final şi amestecaţi. Acest dressing se potriveşte cu salatele verzi, în special cele amărui ca ruccola sau salata creaţă, amestecate cu roşii. Dacă preparaţi cantităţi mai mari decât aveţi nevoie, se poate păstra în frigider până la 2 săptămâni într-un recipient de sticlă cu capac.

MAIONEZĂ CU ULEI DE CÂNEPĂ
- 1 ou întreg
- 1 lingură zeamă de lămâie
- 3/4 cană ulei de cânepă
- 1/4 linguriţă sare, piper negru
Amestecaţi oul, sucul de lămâie, sarea şi piperul până se omogenizează. Apoi adăugaţi câte un pic de ulei, amestecând continuu.

PESTO DE CÂNEPĂ
- 2 căni de busuioc proaspăt
- 1/2 cană seminţe decorticate de cânepă
- 1/2 cană parmezan ras
- 3 căţei usturoi
- 3 linguri ulei de cânepă
Spălaţi şi tocaţi busuiocul. Adăugaţi seminţele decorticate, parmezanul, usturoiul şi uleiul de cânepă. Amestecaţi în blender sau cu un mixer.
Se serveşte cu paste din grâu integral, cartofi copţi, legume la grătar, legume fierte, orez, năut, linte, hrişcă fiartă.

UNT DIN SEMINŢE DE CÂNEPĂ
- 1 şi 1/4 căni seminţe decorticate de cânepă
- 1-2 căţei de usturoi
- 2 linguri ulei de cânepă
- 1 lingură sos soia
- sare de mare şi piper (opţional)
Măcinaţi 1 cană de seminţe în blender. Apoi amestecaţi-le cu uleiul şi usturoiul zdrobit şi amestecaţi bine cu furculiţa. Asezonaţi cu sosul de soia, sare şi piper. Dacă doriţi o consistenţă mai lichidă, adăugaţi încă puţin ulei. Păstraţi într-un borcan de sticlă în frigider.

SOS DE AVOCADO CU SEMINŢE, PENTRU LEGUME CRUDE SAU ÎNĂBUŞITE
- 3 avocado
- 1 roşie
- 1 ceapă tăiată mărunt
- 1/2 căni seminţe decorticate de cânepă
- verdeţuri proaspete, zeamă de lămâie
Striviţi pulpa de avocado într-un bol. Adăugaţi roşiile tăiate cubuleţe mici, ceapa şi seminţele de cânepă. Amestecaţi bine. Apoi adăugaţi verdeţurile şi zeama de lămâie.
Sosul se potriveşte cu legume crude – morcovi, ţelină, broccoli, conopidă, ciuperci, dovlecei, castraveţi, ardei sau legume înăbuşite. De asemenea, se poate folosi pe salate.

HUMUS DIN NĂUT CU SEMINŢE DE CÂNEPĂ
- 2 căni de năut (ţinut în apă toată noaptea şi fiert până este moale)
- 1 cană de seminţe decorticate de cânepă
- 3 linguri ulei de cânepă
- zeama de la 1/2 lămâie
- 3-4 căţei usturoi pisaţi
- 1 lingură sos soia
Se amestecă boabele de năut cu seminţele decorticate şi uleiul de cânepă, apoi se pun în blender până se transformă în piure. Se adaugă şi celelalte ingrediente şi se amestecă bine. Se serveşte cu lipie şi salată de pătrunjel cu seminţe de cânepă.

SALATĂ DE PĂTRUNJEL CU SEMINŢE DE CÂNEPĂ
- 2 legături de pătrunjel proaspăt tocat fin
- 2 roşii tăiate cubuleţe
- 1 legătură de ceapă verde sau 1 ceapă roşie tăiată cubuleţe
- 1 cană seminţe decorticate de cânepă
- zeama de la 1/2 lămâie, linguri ulei de cânepă
Amestecaţi toate ingredientele într-un bol de salată şi lăsaţi să stea jumătate de oră la frigider.
Grâul se poate înlocui cu hrişcă muiată în apă de seara până dimineaţa.

SALATĂ DE VARZĂ ROŞIE CU CORIANDRU ŞI SEMINŢE DE CÂNEPĂ
- 2 căni de varză roşie tăiată mărunt sau dată pe răzătoare
- 1 ceapă mică tocată sau 1 legătură de ceapă verde tocată
- 1/2 legătură de coriandru, tocat
- 1/4 cană seminţe decorticate de cânepă
- 2 linguri ulei de cânepă
- zeama de la 1/2 lămâie, sare şi piper după gust
Amestecaţi primele 4 ingrediente într-un bol de salată. Într-un recipient separat amestecaţi următoarele 3 ingrediente pentru dressing, apoi turnaţi peste salată.

SALATĂ DE SPANAC CU DRESSING DE MANDARINE ŞI ULEI DE CÂNEPĂ
- 3 linguri ulei de cânepă
- 1 linguriţă zeamă de lămâie
- 1 linguriţă oţet balsamic
- 1 linguriţă muştar Dijon
- 1 căpăţână de usturoi pisat
- 1 cană bucăţi de mandarine
- 1/2 cană pătrunjel tocat proaspăt
- 2-3 căni frunze de spanac rupte
- seminţe decorticate de cânepă
- sare şi piper
Amestecaţi uleiul de cânepă, zeama de lămâie, oţetul balsamic, muştarul şi usturoiul şi lăsaţi să stea pentru 15-20 minute. Amestecaţi bucăţile de mandarină, pătrunjelul şi spanacul. Apoi adăugaţi sosul şi la final seminţele decorticate de cânepă.

SALATĂ CALDĂ DE CARTOFI NOI
- 1 kg cartofi noi
- 1 lingură muştar Dijon
- 2 linguri oţet balsamic
- 2 căţei usturoi
- 1/2 ceapă roşie
- 1 lingură cimbru
- 1 lingură ulei de cânepă
- sare, piper, pătrunjel tocat
Fierbeţi cartofii. Într-un bol mare amestecaţi muştarul, oţetul, usturoiul, ceapa tăiată, cimbrul, uleiul, sarea şi piperul. Adăugaţi cartofii şi amestecaţi bine. Decoraţi cu pătrunjel tocat.

SALATĂ DE OREZ CU LEGUME ŞI ULEI DE CÂNEPĂ
- 1 cană de orez integral sau orez roşu sălbatic
- 3-4 căni apă
- 1/2 cană porumb dulce boabe
- 1 fenicul tăiat cubuleţe
- 1 ardei roşu cubuleţe
- 1 legătură ceapă verde
- 3-4 linguri ulei de cânepă
- condimente (busuioc, sau coriandru, sau cardamon etc.)
Fierbeţi orezul. Căliţi legumele până se înmoaie. Pentru dressing folosiţi 1 lingură de oţet de mere sau zeamă de lămâie, 1 lingură miere sau sirop de arţar, 3-4 linguri ulei de cânepă, condimentul. Amestecaţi toate ingredientele şi serviţi-o cu salată verde.

Produsele din cânepă se pot procura de la plafaruri sau de aici:
http://vegis.ro/vegis--c27894.html?ft_pr_producator=CANAH&show_producator=1&gclid=CKviu9_YkrwCFQxd3godJTkAMQ

 
-->

Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *